_____________________________________________________________

________________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________________

Bismillah..insyaAllah pada kali inikami di pihak Usrah Syazuliah ingin berkongsi tentang Wasiat yang ditinggalkan oleh Imam Hassan Al-Banna.Imam Hassan Al-Banna merupakan tokoh pejuang islam yang masyhur,apabila beliau mengetuai gerakan Ikhawanul Muslimin yang sampai hari masih wujud gerakan itu..Gerakan ini amat ditakuti oleh golongan anti islam sampai mereka membunuh Imam Hassan Al-Banna untuk melemahkan gerakan ini..Walaubagaimanapun Imam Hassan Al-Banna sempat memberikan kita sedikit peringatan agar kita tidak hanyut dengan dunia..hayati dan ambillah manfaatnya....
1.Apabila mendengar azan maka bangunlah sembahyang serta-merta walaubagaimana keadaan sekalipun.
2.Bacalah al-Quran, tatapilah buku-buku ilmu, pergilah ke majlis- majlis ilmu, dan amalkanlah zikrullah dan janganlah membuang masa dalam perkara yang tiada memberi faedah.
3.Berusahalah untuk bertutur dalam bahasa Arab kerana bahasa Arab yang betul itu adalah satu-satunya syiar Islam.
4.Janganlah bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran yang kosong tiada memberi apa-apa jua kebaikan.
5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.
6.Janganlah banyak bergurau kerana umat yang sedang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam setiap perkara.
7.Janganlah bercakap lebih nyaring daripada kadar yang dikehendaki oleh pendengar kerana percakapan yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia malah menyakiti hati orang.
8.Jauhilah daripada mengumpat-umpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan apa- apa yang memberi kebajikan.
9.Berkenal-kenalanlah dengan setiap Muslimin yang ditemui kerana asas gerakan dakwah kita ialah berkenal-kenalan dan berkasih-sayang.
10.Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada pada kita, oleh itu gunakanlah masa dengan sebaik-baiknya dan ringkaskanlah perlaksanaannya.
BACALAH—RENUNGILAH—KEMUDIAN AMALKANLAH

Nukilan Mutiara Nabawi Saturday, November 22, 2008

Daftar disini

LOG MASUK


TV USRAH

______________________________________________________